Harti topografice
Orice hartă prezintă un anumit grad de micşorare a spaţiului real care a fost reprezentat, neexistând hartă desenată la scara 1:1. În principiu, toate hărţile trebuie să aibă menţionată scara, adică raportul dintre o distanţă "d" măsurată pe hartă şi valoarea reală a acesteia pe teren "D". Scara este o caracteristică fundamentală a hărţii. Ea influenţează atât ridicările topografice, determinând un anumit grad de analiză a terenului pentru realizarea viitoarei hărţi, cât şi redactarea hărţii, prin efectul ei direct asupra preciziei, lizibilităţii, generalizării etc.
Hărțile topografice sunt acele reprezentări detaliate a unei suprafețe. Pe acestea se pot reprezenenta următoarele elemente:
1. Elemente de planimetrie
- utilizarea terenurilor: păduri, pășuni, fânețe, terenuri agricole, suprafețe acvatice etc.;
- căile de comunicație: drumuri, căi ferate, poduri;
2. Elemente de altimetrie
- curbe de nivel: principale, normale, ajutătoare și accidentale;
- cote altimetrice;
- puncte geodezice.
Interpretarea hartilor topografice ale orasului Bucuresti
Dupa cum se poate observa, harta 1:1000000 prezinta mai putine detalii ale orasului fata de celelalte harti, la o scara mai mica. Astfel, cu cat numitorul scarii este mai mic, cu atat este mai detaliat orasul pe harta; deci este o scara mai mare. Spre exemplu, in prima poza, in harta de 1:25000, se pot observa asezarile umane, spatiile verzi, reteaua hidrografica si infrastructura, fata de ultima poza unde se regaseste harta cu scara 1:1000000 in care se vede doar orasul ca ansamblu, ca asezare.